Veelvoorkomende vragen aan Faceliftspecialist.nl
Bekijk hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, of wilt u meer informatie; maak een afspraak via de contactpagina of neem contact op via 06 514 083 87.
Wilt u weten of uw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt? Neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u adviseren over een mogelijke vergoeding.
Wat kost een facelift?
De prijs van facelift wordt door twee factoren bepaald, namelijk door de verdovingstechniek en door het aantal stappen waaruit de operatie bestaat (m.a.w. hoe lang de operatie duurt). Een facelift onder narcose is een stuk duurder dan een ingreep onder lokale verdoving. En een facelift waarbij veel verschillende stappen gezet moeten worden om tot het gewenste resultaat te komen is duurder dan een lift die uit slechts een aantal stappen bestaat. Een exacte prijs is dus pas te geven als uw wensen bekend zijn en een daarbij horend plan gemaakt is. Bekijk onze prijsindicaties
Wanneer kom ik in aanmerking voor een facelift/mini-facelift?
Een facelift is gericht op het behandelen van de verslapte huid en de hangende onderliggende aangezichtsspieren. Doordat deze spieren gaan hangen, als gevolg van veroudering en de zwaartekracht, verdwijnen de normale contouren van het aangezicht. U moet hierbij denken aan de kaaklijn, de wangregio en de hoek tussen kin en hals. Aangezien dé facelift eigenlijk niet bestaat is het per geval belangrijk te bepalen welke techniek toegepast kan worden. Dit kan variëren van een beperkte lift via kleine sneetjes tot een volledige facelift waarbij het hele aangezicht behandeld wordt. Ook in het laatste geval zijn de littekens overigens uiteindelijk nauwelijks zichtbaar. In overleg en afhankelijk van je wensen wordt bepaald welke techniek voor het beste is.
Wat gebeurt er precies tijdens een facelift?
Het principe van iedere facelift is dat de huid losgemaakt wordt van de onderliggende spieren en dat zowel de spierlaag als de huid in een nieuwe, hogere en strakkere positie vastgezet wordt. Een goede facelift betekent echter maatwerk. Daarom zal bij de een gekozen worden voor een minilift met een klein sneetje voor het oor, en bij de ander voor een volledige hals- en facelift via een snee die boven het oor begint, voor het oor langs loopt en vervolgens achter het oor in de behaarde huid wegloopt. De chirurg zal uitgebreid de tijd nemen om de voor- en nadelen van de verschillende facelifts in jouw specifieke geval te bespreken.
Hoe kan ik mij zo goed mogelijk voorbereiden op een facelift?
In het verleden werd de facelift vrijwel altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Tegenwoordig kan een facelift dankzij toegenomen ervaring en verbeterde operatie technieken in veel gevallen ook heel goed onder lokale verdoving uitgevoerd worden. De herstel periode is dan vaak ook een stuk korter. Alleen indien er een zeer uitgebreide facelift nodig is, bijvoorbeeld bij zeer uitgesproken tekenen van veroudering van het gelaat, is narcose aangewezen. Ter bevordering van een optimale genezing raden wij roken af vanaf 3 weken vóór tot 3 weken na de ingreep. Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u daar voor de operatie mee stoppen. De chirurg zal dat met je bespreken. Gelieve voorafgaand aan de ingreep geen cosmetica (dagcrème, eyeliner, mascara etc.) te gebruiken en alle sieraden (ook ringen, horloges etc.) thuis te laten. In geval van narcose zul je nog aparte richtlijnen krijgen, zoals nuchter blijven voor de operatie, locatie (ziekenhuis) voor de ingreep.
Wij adviseren om één uur voor de ingreep 2 tabletten van 500 mg paracetamol in te nemen (zie ook de regel bij nazorg).
Je kunt na de ingreep echter niet zelf deelnemen aan het verkeer.
Wat kan ik eraan doen om de genezing te optimaliseren?
Het is goed te realiseren dat een facelift (ook al is het een mini-lift) een forse operatie is. Omdat de huid over een groot oppervlak wordt losgemaakt kan zich daaronder een bloeduitstorting ophopen. Daarom daarom heb je een strak verband rond het aangezicht zitten en ook draintjes achter de oorlel die er 24-28 uur na de ingreep uit mogen. Goed koelen gedurende de eerste 48 uren is dus belangrijk. Na 3 dagen mag je de haren wassen en mogen de hechtingen nat worden. Vanaf dan zijn warme compressen behulpzaam om de zwellingen sneller te doen verdwijnen.
Bij pijn mag je maximaal vier maal per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. In verband met het risico op een nabloeding mag je geen aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers (zoals diclofenac en naproxen) innemen.
Het is het beste en meest comfortabel om de dagen na de ingreep op de rug en met het hoofdeinde iets omhoog te slapen. De eerste week mag je geen make up dragen. De eerste vier weken na de ingreep moet je er rekening mee houden dat je niet mag sporten en geen zwaar werk mag doen.
Hoe lang duurt de genezing en wat mag wel/niet na een facelift?
Na een week worden de hechtpleisters en de hechtingen verwijderd. De huid van het gezicht zal de eerste maanden na de operatie overgevoelig of juist wat minder gevoelig zijn. Dit is normaal en herstelt vanzelf. Daar waar blauwverkleuring doorgaans na een paar dagen tot een week al verdwenen is, zullen de zwellingen wat meer tijd vergen om te verdwijnen. Eventueel kan onze huidtherapeute daarbij helpen, met lymfedrainage en adviezen
(2 weken na de operatie).
Wat is er normaal (en wat niet) na een facelift?
Omdat de onderhuidse laag in een hogere positie nogal strak wordt vastgehecht op de bedekkende laag van de kauwspier in de slaapstreek (boven jukboog voor het oor), kan het openen van de mond de eerste paar dagen (tot weken) strak aanvoelen. Dat kan zelfs een pijnlijk gevoel bij kauwen geven. Dit is normaal en zal spontaan verdwijnen.
Ondanks alle goede zorgen zal het gezicht in meer of mindere mate gezwollen zijn en blauw verkleuren. Niet normaal is het, wanneer er een forse lokale bloeduitstorting ontstaat. Zo’n bloeduitstorting kenmerkt zich door forse zwelling met pijn en roodheid. Lokale pijn en roodheid kan ook een teken zijn van een infectie. Daarnaast bestaat het risico van gestoorde genezing van de huid aan de rand van de wond. Hierbij verkleurt de huid donker tot zelfs zwart. Neem bij dergelijke klachten of bij twijfel hieromtrent contact op met Eyelift of met uw behandelend chirurg of één van zijn/haar collega’s.
Op de ontslagbrief die u na afloop van de ingreep mee krijgt staan alle nummers. Indien geen van de nummers beantwoord wordt, kunt u contact opnemen met de dienstdoende KNO-arts in het Radboudumc (024-3611111).
Hoe zie ik eruit na de ingreep en hoe lang duurt het voor ik weer normaal lijk?
Wanneer de huid losgemaakt is dan krijg je daar standaard blauwe plekken. Om dat tot een minimum te beperken plaatsen we een draintje achter de oorlel, dat er een paar dagen blijft zitten om oud bloed en wondvocht te laten aflopen. Die blauwe plekken trekken na 10-14 dagen weg.
Naarmate de ingreep “zwaarder” is geweest, duurt dat voor MACSlift en Face-halslift respectievelijk 1 en 2 weken langer. De hechtingen zijn meestal oplosbaar maar de restanten worden na 2 weken verwijderd. Dan blijft een rood litteken over, dat langzaam zijn kleur zal verliezen. Dat kan een paar maanden in beslag nemen. Onderhuids kan het lijken alsof er wat “strengen” (lijnen) of “bobbels” zichtbaar zijn. Dat is meestal de plek waar de onderhuidse laag opgestroopt of opgehangen wordt. Deze verdwijnen na een aantal maanden.
Wat zijn de bijwerkingen of klachten die ik kan hebben?
Naast de blauwe plekken, hechtingen en littekentjes die altijd bij chirurgie optreden zal de huid rondom de wondjes ongevoelig zijn of “doof” aanvoelen. Dit herstelt zich doorgaans in de maanden nadien.
Omdat de onderhuidse laag in een hogere positie nogal strak wordt vastgehecht op de bedekkende laag van de kauwspier in de slaapstreek (boven jukboog voor het oor), kan het openen van de mond de eerste paar dagen (tot weken) strak aanvoelen. Dat kan zelfs een pijnlijk gevoel bij kauwen geven. Dit is normaal en zal spontaan verdwijnen.
Ondanks alle goede zorgen zal het gezicht in meer of mindere mate gezwollen zijn en blauw verkleuren. Niet normaal is het, wanneer er een forse lokale bloeduitstorting ontstaat. Zo’n bloeduitstorting kenmerkt zich door forse zwelling met pijn en roodheid. Lokale pijn en roodheid kan ook een teken zijn van een infectie. Daarnaast bestaat het risico van gestoorde genezing van de huid aan de rand van de wond. Hierbij verkleurt de huid donker tot zelfs zwart. Neem bij dergelijke klachten of bij twijfel hieromtrent contact op met uw behandelend chirurg of één van zijn/haar collega’s.
Wat zijn de mogelijke complicaties?
Een wond die open is geweest kan altijd geïnfecteerd raken. Daarvoor krijg je in de dagen na de ingreep ook antibiotica voorgeschreven. Wanneer er desondanks toch een infectie ontstaat dan kenmerkt zich dit door zwelling, roodheid en gevoeligheid van de overliggende huid. Omdat de huid los is geweest van de onderlaag, is de bloedvoorziening verstoord. Dat kan aanleiding geven tot wondgenezingsproblemen, en zelfs open vallen van het litteken. Dat is meteen ook de reden waarom we rokers NIET opereren. Bij hen is de doorbloeding van de huid immers verstoord.
Niemand is perfect symmetrisch in zijn/haar gezicht, maar we streven het bij een facelift wel na. Zeker in de eerste weken zal er wat asymmetrie bestaan, doch optisch moeten opvallende onregelmatigheden wegtrekken. Wanneer er enige asymmetrie blijft (minder dan 5% van de gevallen) kan er soms een nacorrectie of behandeling plaatsvinden. Die is dan kostenloos, dus zonder rekening. Overigens mag vermeld worden dat een perfect symmetrisch gezicht er ook enigszins artificieel uit ziet. Dat verwachten we bij poppen, doch niet bij mensen.
Ondanks alle goede zorgen en onze chirurgische nauwkeurigheid, kan het voorkomen dat een resultaat enigszins teleurstelt. Dat kan komen door huidtype, technische moeilijkheid, ongunstig anatomie, moeizame wondgenezing.
Verlamming van 1 of enkele aangezichtsspieren kan wanneer een spiertje is geraakt, of een zenuwtakje. Dit is uiterst zelden (< 1%), en komt eerder voor bij een (diepe) Face-, halslift. Meestal is dit tijdelijk en zal het na enkele weken bijtrekken.
Onder de bedekkende spierlaag ligt de oorspeekselklier. Bij hele magere individuen, met weinig vetlaag kan die speekselklier zo oppervlakkig liggen dat het kapsel wordt beschadigd. Dit zou aanleiding kunnen geven toe een speekselklierfistel (<2 %). In een dergelijk geval zal het draintje langer moeten blijven zitten, en het drukverband langer moeten worden gedragen, totdat de fistel spontaan dicht.
Wanneer kan ik naar huidtherapeute, schoonheidsspecialiste, zonnebank, …?
Het is belangrijk de huid eerst enkele weken rust te gunnen. Na eerst 2-3 dagen te koelen, kun je daarna het herstel bespoedigen door met warme compressen (washandjes) de bloedvaten open te zetten en zodoende oud bloed en afvalstoffen af te voeren. De hechtingetjes kunnen het beste worden ingesmeerd met vaseline of een zalf door de chirurg voorgeschreven. Na 3 weken mag de huid voorzichtig worden gemasseerd. Zonnebank is nooit goed voor de (rimpels in) huid en kan je de eerste maand best vermijden. Littekens moeten een half jaar beschermd worden tegen de zon, minstens met een factor 30 zonnebrandcreme of anderszins UV-protectie.