TYPEN FACELIFTS

Grote en kleine correcties

Het is onmogelijk om alle soorten facelifts te beschrijven. Daarnaast bestaat er ook veel verwarring in de terminologie. Het is niet altijd duidelijk wat er bijvoorbeeld bedoeld wordt met beperkte halslift, S-lift, minilift, MACS-lift, Deep plane facelift, SMAS lift, composite facelift, face-hals lift, midface lift, etc …. Daarom zullen wij ons beperken tot een 4 tal lifts die wij in onze specialistische kliniek uitvoeren.

  1. beperkte halslift
  2. minilift
  3. MACS-lift
  4. face-hals lift

Lees hieronder over diverse typen facelifts. Staat de lift waar je interesse in hebt niet beschreven of wil je aanvullende informatie, stel je vragen dan gerust via de contactpagina of neem telefonisch contact op.

Beperkte halslift (lokale verdoving)

Indien sprake is van een zogenaamde “onderkin” en/of een verstreken of afwezige kin-halslijn ten gevolge van een teveel aan vetweefsel onder de kin dan kan dat in veel gevallen gecorrigeerd worden middels een beperkte halslift. Bij een beperkte halslift wordt onder lokale verdoving een sneetje gemaakt net onder de kin in een bestaande huidplooi. Vervolgens wordt via dit sneetje de huid van de hals losgemaakt van de onderlaag. Hierna kan het onderliggende vetweefsel verwijderd worden tot op de spier (platysma spier). Soms is het nodig om ook de platysmaspier met oplosbare hechtingen wat strakker te maken. De huid wordt daarna weer teruggelegd op de onderlaag en gedurende een aantal dagen op zijn plek gehouden met een stevig verband. Indien er ook sprake is van een teveel aan huid, zeker als de huid niet voldoende elasticiteit meer heft, dan is een uitgebreidere halslift noodzakelijk (zie hieronder). Een beperkte halslift is dus vooral geschikt bij nog niet al te veel hangende huid, en dus doorgaans jongere patienten.

Minilift (lokale verdoving)

Dit is de minst ingrijpende vorm van facelift, en logischerwijs dus ook de ingreep met het minste effect. Is dus enkel geschikt voor wat huidoverschot boven de neus-lippen lijn en kaakrand. Deze vorm van lift wordt ook wel eens S-lift genoemd, omdat de incisie (snede) voor het oor een S-vorm heeft. De huid wordt vervolgens over enkele cm van de onderliggende laag losgemaakt en naar achter-boven getrokken. Het overschot aan huid wordt weggeknipt en onderhuid + huid worden gehecht. Daarmee komt de meeste spanning op de huid te liggen, en dat wil wel eens een wat breder litteken geven als resultaat. Een minilift is dus vooral geschikt bij nog niet al te veel hangende huid, en dus doorgaans jongere patienten.

MACSlift (narcose)

MACS is de afkorting van Minimal Accessive Cranial Suspension lift. Hiermee wordt bedoeld dat een minimale snede wordt gebruikt (voor het oor en bij de slaap), en dat de hechtingen boven het zygoma (jukbeen) worden opgehangen (suspensie). Daarmee komt de vector van ophanging naar boven (craniaal) te liggen, en niet naar achter-boven zoals bij minilifts of sommige andere facelifts.

De huid wordt gedeeltelijk van de onderlaag losgemaakt van bij de slaap, tot enkele cm van de neus-lippenlijn, en net over de kaakrand. Vervolgens worden er 2 grote lusvormige hechtingen in de onderlaag gelegd die daarmee naar boven tot net boven het jukbeen wordt opgetrokken. De hechtingen worden in de stevige bedekkende laag van de kauwspier boven het jukbeen gelegd. Dit kan een tijdlang gevoeligheid bij kauwen veroorzaken, en zelfs enige  beperking geven van de mondopening.

Met een MACSlift verstrijkt de neuslippenlijn meer dan bij een minilift, en wordt de kaaklijn ook strakker doordat huid naar boven wordt getrokken. Ook hier wordt het overschot aan huid verwijderd. De spanning ligt meer op de onderlaag bij dit type van facelift, en minder op de huid, hetgeen een fraaier litteken garandeert.

Face-halslift (algehele verdoving)

Wanneer een facelift wordt gecombineerd met een halslift dan komt er naast de incisies (sneetjes) voor het oor nog een sneetje onderaan de kin bij. Door middel van liposuctie wordt eerst het vet van het platysma (hals-huidspier) verwijderd. Daarna kunnen beide (links en rechts) platysmabuiken naar elkaar toe worden gehecht zodat ze een stevige laag onder kin en hals vormen in de middellijn. De zijranden van de spier worden dan voor het oor opgevist en hoger opgehangen zodat de weefsels van de kin als een soort hangmat worden opgetild door het platysma.

De face-lift kan hier ook worden uitgebreid door de huid tot aan de neus los te maken en het wangvet uit het middengezicht tevens hoger op te hangen. Op die manier wordt er meer volume in de bovenste helft van het gelaat gebracht

Wij zijn aangesloten bij: