BEHANDELING

Correctie van verslapte huid en spieren

Voor een facelift wordt meestal een sneetje gemaakt dat begint bij de haren en via het oor tot net om de oorlel loopt. Voor de halslift is meestal een sneetje onder de kin nodig. Deze sneetjes worden in reeds bestaande plooien of rimpels van de huid gelegd om zo min mogelijk zichtbaar te zijn. Desondanks zijn in het begin alle littekens rood en vaak ook wat verdikt. Het is belangrijk om littekens minstens een half jaar goed tegen de zon te beschermen. Na 6-12 maanden zijn dan de littekens niet of nauwelijks meer zichtbaar.

Via deze sneetjes wordt de huid losgemaakt van de onderlaag (vet- en bindweefsel). Hierdoor voelt de huid direct na de operatie wat vreemd aan (gevoelloos of juist wat tintelend of overgevoelig). Dit herstelt in vrijwel alle gevallen volledig. Dat herstel duurt vaak wel lang. Na het losmaken van de huid wordt de huid gelift, wordt het teveel aan huid verwijderd en wordt de huid in de nieuwe positie vastgezet. Afhankelijk van het type facelift wordt ook de onderlaag van bindweefsel en spieren gelift of strakker gemaakt. Zie voor meer details de verschillende typen facelift.

Aan het eind van de ingreep worden de wondjes gesloten met dunne hechtdraadjes, die na 6-7 dagen worden verwijderd. Er wordt een drukkend verband aangebracht om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit verband moet 24-48 blijven zitten, maar veel patiënten vinden het prettig om ook daarna nog een aantal dagen het verband te dragen. Dat is uiteraard geen enkel probleem. Na de operatie is het belangrijk om het wondgebied te koelen. U krijgt daarvoor een coldpack mee, maar wij adviseren om ook diepvrieserwtjes in huis te halen omdat u daarmee nog beter kunt koelen. Na een week komt u voor controle van de wondjes en het verwijderen van de hechtingen. Gedurende die periode moet u ook niet teveel fysieke inspanningen leveren. Na 2 weken mag u fysieke arbeid uitbreiden zoals (normaal) fietsen en tillen, na 4 weken mag u voorzichtig wat hardlopen, en na 6 weken is alles meestal geheeld. Zie voor uitgebreide informatie over de nazorg onze folder.

Wij zijn aangesloten bij: